„Egy betegségnek sok apja lehet, de minden betegség anyja a helytelen táplálkozás.” (Kínai közmondás)
A táplálkozás szerveztünk alapjaira hat, ezért óriási hatással van egészségi állapotunkra és energiaszintünkre. Mindenki eszik. Minden elfogyasztott étel tápanyagtartalma a véráramon keresztül eljut minden egyes sejtünkhöz. Minden sejtmaggal rendelkező sejtnek önálló anyagcseréje van. Ha megfelelő módon táplálkozunk, a sejtjeink energiaellátottsága magas lesz, és így egy optimális sejtműködést tudunk elérni.
Ennek következménye az lesz, hogy szervezetünk kiegyensúlyozottan és egészségesen fog működni. Azt pedig, hogy milyen valakinek a formája – a genetikán túl –, alapvetően a táplálkozása határozza meg.
A rendszer alapja, hogy a makrotápanyagok, azaz a fehérjék, a zsiradékok és a szénhidrátok nem egyformán hatnak mindenkire. Ami valakinek jót tesz, az másoknál kifejezetten káros lehet. Az anyagcseretípus szerinti táplálkozással egyensúlyba kerül a szervezet teljes működése, a szervek tehermentesítődnek, a sejtek anyagcseréje optimalizálódik.
1. Egy étkezés alkalmával elfogyasztott tápanyag arányok
Az elfogyasztott fehérje, zsír és szénhidrát aránya közvetlenül befolyásolja a szervezeteden belül a sejtszintű anyagcserefolyamatokat, és ezáltal hat az energiaszintedre. Tápanyag arányoknak hívjuk az egy étkezés alkalmával elfogyasztott fehérje, zsír és szénhidrát kcal-ban egymáshoz mért arányát. Ezt az idegrendszeri és emésztőrendszeri beállítottságod határozza meg.
2. Jótékony és kerülendő élelmiszerek:
Az anyagcseretípuson alapuló táplálkozási rendszer megmutatja, hogy az egyes élelmiszerek hogyan hatnak az egyes típusok szervezetére. Melyek azok az élelmiszerek, amelyek az anyagcserére jótékonyak, amelyek semlegesek, amelyek ritkán fogyasztandók, és melyek azok, amiket érdemes elkerülni azért, hogy vitális állapotban legyünk.
3. Domináns hormonszerv kímélése a hízás ellen:
A hormonális beállítottság annyit jelent, hogy mindenkinek van egy domináns hormon mirigye (pajzsmirigy, agyalapi mirigy, petefészek vagy mellékvese), ami bizonyos ételek elfogyasztása után aktívabban működik. Ha ez túl gyakran történik meg, akkor az adott mirigy kifárad, alulműködésbe kezd, ami többek között az anyagcsere lassulását eredményezheti, és elhízáshoz vezet. Ezek fogyasztása így kerülendő.
4. Intoleranciát okozó ételek kerülése
Egyre több ember szenved valamilyen táplálék intoleranciában, ami azt jelenti, hogy bizonyos ételek nem tudnak megfelelő módon emésztődni, így fogyasztásuk igen káros hatással van a szervezetre. A két legnehezebben emészthető, és ezzel együtt gyakran intoleranciát okozó élelmiszer: a tej, tejtermékek és a glutén, amelyek fogyasztását egy egészséges ember számára sem feltétlenül javasoljuk.
Az alábbi ábra bemutatja azt a négy tényezőt, melyek együttesen határozzák meg a Te táplálkozási típusodat:
Te ennek a négy tényező által befolyásolt komplex rendszernek vagy az egyedi kombinációja, azaz 96 féle típusból egy, amit még befolyásolhatnak az egyéni intoleranciáid is!
Vegyük sorba, hogy mi miben játszik pontosan szerepet!
A módszer első, és legfontosabb pillére - ahogy már megtudtad –, hogy milyen arányban fogyasztod a tápanyagokat (fehérje, zsír, szénhidrát). Ezt az idegrendszeri-, ill. az emésztőrendszeri beállítottságod mutatja. Röviden bemutatom, mit is jelent ez konkrétan.
Az anyagcsere egyensúlyának megtartásában központi szerepet játszik az egyik legfontosabb szabályzó rendszer: az autonóm idegrendszer, amit akaratunktól független idegrendszernek is neveznek. Ez szimpatikus és paraszimpatikus részből áll. Ez a két oldal a szervek szabályozásáért felelős, részben egymás ellen hatnak, és így gondoskodnak az egyensúly megtartásáról. Valakinek a szimpatikus, valakinek a paraszimpatikus oldala működik erősebben, mely különböző személyiségjegyeket is meghatároz. A táplálkozás az egyike a legerősebb hatásoknak, amelyek befolyásolják a szimpatikus és paraszimpatikus működést. Ezt pedig a megfelelően bevitt tápanyag arányokkal tudjuk az egyensúly irányába állítani. A mérés során kapott eredmények alapján meghatározzuk azt a fehérje-szénhidrát-zsír arányt, aminek eredményeképpen a Te idegrendszered két oldala egyensúlyba kerülhet, ezáltal segít az anyagcseréd egyensúlyát is megteremteni.
Idegrendszeri beállítottság szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:
Biztos Neked is ismerősen cseng Szentgyörgyi Albert neve… És azt tudtad, hogy a citromsavciklus felfedezéséért jutalmazták Nobel-díjjal?
Hogy mi az a citromsavciklus?
A citromsavciklus annak az anyagcsere-útvonalnak a része, amelyben a szénhidrátok, zsírok és fehérjék szén-dioxiddá és vízzé alakulnak, miközben energia termelődik. Ez a folyamat sejt szinten történik. Miért fontos ez nekünk? Azért, mert ennek a ciklusnak van egy optimális sebessége. Amennyiben a Te ciklusod sebessége eltér az optimálistól – akár gyorsabb, akár lassabb -, akkor a sejtszintű energia-ellátottságod romlik. Így Neked az az érdeked, hogy ennek a ciklusnak a sebessége optimális legyen. A táplálékként bevitt fehérje lassítja ennek a ciklusnak a sebességét, a szénhidrát pedig gyorsítja. A mérés során kapott eredmények alapján beállítjuk azt a fehérje-szénhidrát-zsír arányt, aminek eredményeképpen a Te ciklusod beáll az optimális sebességre, ezáltal a sejtszintű energiád maximalizálódik, és energikusnak, frissnek, életerősnek érzed magad.
Emésztőrendszeri beállítottság szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:
A hormonális beállítottságunk az, amely nagyrészt felelős a túlsúly elkerüléséért, illetve leadásáért. Felfedezték ugyanis, hogy egyes élelmiszerek fogyasztása során – személyenként változóan – bizonyos hormontermelő mirigy jobban aktivizálódik, ami egyben egy energialöketet is ad a szervezetnek. Ezért ezeket az élelmiszereket egyre szívesebben és gyakrabban fogyasztod. Ennek az lesz a következménye, hogy a hormontermelő mirigy az állandó terheléstől kimerül, már nem tud elegendő hormont termelni, felborítva ezzel a hormonháztartásodat. Ez többek között az anyagcsere lassulását eredményezi. Ilyenkor indul meg a hormonális hízás. Gondolj arra, amikor valaki ugyanúgy eszik, iszik, dolgozik és sportol, mégis folyamatos hízást tapasztal. Ez a folyamat idővel mindenkinél kialakulhat, aki a saját hormontípusára jellemző ételeket heti, napi rendszerességgel fogyasztja, ezért ezeket a terhelő ételeket teljesen ki kell zárni az étkezéseinkből, ha a fogyás a cél.
Hormonális beállítottság szerint az alábbi típusokat különböztetjük meg:
A táplálkozási típusod negyedik aspektusa a vércsoportod. Figyelembe vesszük a vércsoport diéta ajánlásait is, de nem ebből indulunk ki, mert önmagában nem állja meg a helyét – ez is egy a sok száz diéta közül. A mérés során kapott élelmiszerlistát még testre szabjuk ennek mentén.
Nagyon fontos tudni, hogy a táplálkozási- és hormontípust alapvetően két szempont határozza meg:
Szélsőséges esetekben - például túlságosan egyoldalú táplálkozás, vagy hosszantartó stressz következményeképpen - az anyagcseretípusunk megváltozhat! Ezért javasolt a test szükségleteit időről-időre újra felmérni, hogy a megváltozott állapotokhoz lehessen igazítani a táplálkozást és az életviteli szokásokat!
Egymástól függetlenül jó néhány tudós már a múlt század derekától elkezdett feltevéseket gyártani és vizsgálódni a táplálkozási típusok különbözőségeiről és igényeiről. Lássuk a főbb neveket, mérföldköveket ebben a történetben:
A mérés a német szabadalmú EVA 3000 orvostechnikai eszköz segítségével történik, amit dr. Klaus D. Holzrichter orvos-természetgyógyász fejlesztett ki.
*Apropó, kell-e a kalóriát számolni? A válasz igen is, meg nem is. Csak gondolj bele józan ésszel: Te eheted a testednek megfelelő tápanyagot és ételeket, ha naponta 5000 kalóriát viszel be, úgy, hogy a napi szükségleted csak 2500 kalória, akkor az bizony hízáshoz vezet. Tehát az elején bizony számolni kell a kalóriákat étkezésenként, de a jó hír az, hogy egy pár alkalom után ráérzel a mennyiségekre és az arányokra, és soha többet nem kell számolgatnod.
A kiértékelés és tanácsadás során megtudod, hogy a mérési eredményeid alapján hogyan változtass táplálkozási szokásaidon.
A módszer jótékony hatásai természetesen csak a tanácsok betartása esetén várhatóak. Minél jobban követed az ajánlásokat, annál gyorsabban fogod elérni a kívánt eredményt.
Fontos azonban megjegyezni, hogy a Metabolic Typing+ nem egy fogyókúrás program, és alkalmazása nem kúraszerűen javasolt! Lényege, hogy tudatosságot vigyünk a mindennapi táplálkozásunkba, és azt adjuk a szervezetünknek, amire szüksége van.
Azaz: Irányítottan és tudatosan táplálkozni a Te egyéni sajátosságaid alapján!
Az anyagcseretípus mérést többféle szolgáltatási csomagban tudod igénybe venni, attól függően, hogy milyen a jelenlegi állapotod, és mit szeretnél elérni!